Selamat datang ke Awana SkyWay!

Terbang dari Stesen Awana di pertengahan bukit ke Stesen SkyAvenue di puncak dengan hanya 10 minit. Dengan tiket yang sama, anda mendapat perhentian percuma di Stesen Chin Swee, di mana anda boleh meneroka Kuil Gua Chin Swee dan persekitarannya yang indah tanpa sebarang kos tambahan.

 

Awana SkyWay Waktu operasi: 
Setiap hari 7 pagi – 11 malam

Waktu Operasi Stesen Chin Swee:
Setiap hari 7 pagi – 11 malam

 

Maklumat Penting


Keselesaan anda adalah keutamaan kami. Mod pembayaran tanpa tunai (cashless) tersedia di Awana SkyWay bermula dari 20.11.2023.

Ucapkan selamat tinggal kepada kaedah pembayaran tunai dan hello kepada pembayaran tanpa tunai yang lebih mudah.
Hanya kad debit dan kredit, QR Pay, e-wallet major dan Mata Genting diterima di kiosk dan kaunter tiket layan diri kami.
 

Park dan Ride

Tinggalkan kereta anda di tempat letak kereta Awana SkyCentral (bersebelahan Genting Highlands Premium Outlets) supaya anda boleh menaiki kereta kabel dari Stesen Awana.

HARGA TIKET AWANA SKYWAY
Gondola Standard

Sehala RM10 l Pergi-balik RM18

 • Naik Gondola Standard
 • Perjalanan berkongsi (8 – 10 penumpang setiap gondola)
 • Pergi ke lorong A, B & C untuk menaiki kereta kabel
 • Persinggahan percuma di Kuil Gua Chin Swee
Gondola Standard Ekspres

Sehala RM16 l Pergi-balik RM30

 • Naik Gondola Standard
 • Perjalanan berkongsi (8 – 10 penumpang setiap gondola)
 • Pergi ke lorong D untuk menaiki kereta kabel secara ekspres
 • Persinggahan percuma di Kuil Gua Chin Swee

 

Gondola Lantai Kaca
Jenis TiketHarga BiasaHarga atas Talian Eksklusif
SehalaRM30RM27 (JIMAT RM3)
Pergi-balikRM50RM44 (JIMAT RM6)
 • Naik Gondola Lantai Kaca
 • Perjalanan berkongsi (6 penumpang setiap gondola)
 • Pergi ke lorong E untuk menaiki kereta kabel
 • Persinggahan percuma di Kuil Gua Chin Swee
 • Tiket atas talian mesti dibeli (01) hari sebelum naik Gondola Lantai Kaca
Gondola Peribadi

Sehala RM300 l Pergi-balik RM550

 • Tersedia untuk Gondola Standard atau Lantai Kaca
 • Menaiki kereta kabel peribadi (bukan berkongsi)
 • Had penumpang: 10 orang untuk Gondola Standard, 6 orang untuk Gondola Lantai Kaca
 • Lorong menaiki ekspres di Lorong D untuk Gondola Standard, Lorong E untuk Gondola Lantai Kaca
 • Persinggahan percuma di Kuil Gua Chin Swee
Harga Lain
Gondola Standard*
Jenis TiketSehala Pulangan
Warga Emas MalaysiaRM5RM9
Warga Emas Malaysia (Perjalanan Ekspres)RM9RM17
OKURM5RM9
Bagasi Bersaiz BesarRM20RM35
Ganjaran Genting*   
9GP-

*Not applicable Online
Gondola Lantai Kaca
Jenis TiketSehalaPulangan
Warga Emas MalaysiaRM12RM24
Warga Emas Malaysia (Perjalanan Ekspres)--
OKU--
Bagasi Bersaiz BesarRM20RM35
Ganjaran Genting*   
30GP-

*Not applicable Online


* Harga bagi Gondola Standard Genting SkyWay hanya sah sekiranya Awana SkyWay ditutup untuk kerja-kerja penyelenggaraan.
* Gondola Lantai Kaca tidak tersedia di Genting SkyWay.

Aras 2, Awana SkyCentral

Waktu Operasi: 24 jam

 Saiz 
 Pengukuran Harga
 Kecil 
 450mm (L) x 550mm (W) x 330mm (H)  RM20
Sederhana
  450mm (L) x 550mm (W) x 500mm (H)  RM40
Besar 
   550mm (L) x 550mm (W) x 1000mm (H)   RM60 

1) Kanak-kanak dengan ketinggian di bawah 90cm layak untuk perjalanan secara percuma.

2) Awana SkyWay ialah tarikan bebas rokok. Menghisap sebarang produk yang menghasilkan asap atau wap adalah dilarang sama sekali sepanjang perjalanan.

3) Haiwan peliharaan dilarang di dalam dan di sekitar kawasan SkyWay, termasuk semua stesen dan di dalam gondola.

4) Tetamu berumur 16 tahun ke bawah mesti ditemani oleh rakan penyelia dengan tiket, pas atau gelang tangan yang sah dan mesti diawasi pada setiap masa. Kami berhak untuk menolak sebarang kemasukan tetamu berumur 16 tahun ke bawah tanpa penyeliaan.

5) Semasa penutupan untuk penyelenggaraan Awana SkyWay, perkhidmatan kereta kabel akan bermula di Stesen Genting SkyWay, 15 minit pemanduan dari Stesen Awana.

6) Jika anda ingin turun di Stesen Chin Swee, sila simpan tiket atau kod QR anda untuk meneruskan perjalanan anda ke puncak atau meninggalkan resort dari Stesen Awana.

7) Anda diingatkan bahawa setiap penumpang dibenarkan membawa bersama satu beg saiz kabin pesawat ke dalam gondola. Surcaj sebanyak RM20 (sehala) atau RM35 (pemulangan) akan dikenakan untuk membawa bagasi bersaiz besar ke dalam kereta kabel.

8) Setiap Gondola Standard boleh memuatkan 10 penumpang, termasuk kanak-kanak. Gondola lantai kaca boleh memuatkan 6 penumpang.

9) Gondola lantai kaca hanya terdapat di Awana SkyWay.

10) Akses kerusi roda dan kereta sorong disediakan untuk Gondola Standard. Hanya kereta sorong bayi dibenarkan di dalam gondola lantai Kaca. Sila maklumkan kepada Ahli Pasukan kami untuk mendapatkan bantuan sebelum menaiki gondola.

11) Pastikan anda memakai pakaian yang sesuai pada setiap masa semasa menaiki Awana SkyWay.

12) Tetamu diingatkan untuk menjaga barang-barang mereka sendiri pada setiap masa, kerana pihak Pengurusan tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang bentuk kerosakan atau kehilangan yang mungkin berlaku sepanjang perjalanan tetamu, tidak kira sama ada kerosakan atau kehilangan itu disebabkan. dengan kecuaian kita atau sebaliknya.

13) Jika anda mempunyai sebarang komen atau cadangan, sila hubungi Ahli Pasukan Awana SkyWay, yang dengan senang hati akan membantu anda.

14) Jika terdapat sebarang konflik atau percanggahan antara peraturan dan peraturan Awana SkyWay versi bahasa Inggeris dan bahasa lain, versi bahasa Inggeris akan diutamakan.

15) Pihak Pengurusan berhak untuk mengambil gambar dan membuat rakaman audio dan/atau visual di dalam dan sekitar kawasan bukan larangan tetamu di Awana SkyWay dari semasa ke semasa dan menggunakan imej dan rakaman audio dan/atau visual yang terhasil, yang mungkin menangkap potret dan/atau suara pelawat, untuk tujuan yang munasabah tanpa bayaran kepada mana-mana orang.

16) Mengambil gambar dan membuat rakaman audio dan/atau visual di dalam dan sekitar kawasan bukan larangan tetamu di Awana SkyWay untuk kegunaan persendirian adalah dibenarkan selagi pelawat lain tidak diganggu atau terjejas. Fotografi dan videografi profesional yang digunakan untuk tujuan komersial mesti mendapatkan kebenaran bertulis daripada pengurusan.

1) Pembelian tiket Awana SkyWay (“SkyWay”) (”Tiket”), atau tiket yang dibeli secara atas talian (“Tiket Atas Talian”) bermaksud penerimaan Anda terhadap Peraturan & Undang-undang Awana SkyWay (“Peraturan & Undang-undang ”) dan Terma & Syarat Tiket Am .

2) Tiket boleh ditolak jika: (a) telah tamat tempoh; (b) tidak sah; (c) dilaporkan hilang atau dicuri; (d) rosak; (e) telah diubah, dirosakkan, dicetak semula atau timbul semula; atau (f) mengandungi penyelewengan lain/ubah suai pada permukaannya.

3) Tiket Warga Emas Berwarganegara Malaysia dan Orang Kurang Upaya (OKU) dijual di kaunter tiket sahaja. Kad Pengenalan dan kad OKU diperlukan untuk tujuan pengesahan.

4) Penebusan tiket atau kod QR sah selama 72 jam dari tarikh lawatan di Awana SkyWay semasa waktu operasi biasa.

5) Tiket atau kod QR mesti diimbas di pintu putar untuk menaiki gondola. Sila ikut lorong yang ditetapkan berdasarkan jenis tiket:
a. Gondola Standard - Lorong A , B & C
b. Naik Ekspres - Lorong D
c. Gondola Lantai Kaca - Lorong E

1) Imbas kod QR yang dicetak pada e-mel pengesahan di pintu putar untuk menaiki terus tanpa menukar tiket fizikal di kaunter tiket.

2) Semua tetamu mesti menyimpan e-mel pengesahan mereka untuk pemeriksaan. Pihak Pengurusan berhak untuk menolak penebusan untuk mana-mana tetamu yang tidak memiliki e-mel pengesahan yang sah.

3) Permintaan untuk menukar tarikh sah e-mel pengesahan tidak akan dilayan.

4) E-mel pengesahan sama sekali tidak boleh dipindah milik, dijual atau ditukar dan tidak boleh dikembalikan dalam apa jua keadaan, termasuk faktor luaran di luar kawalan munasabah kami (cth jerebu, cuaca buruk, tindakan kerajaan, tindakan Tuhan, rusuhan atau mogok) dan akan terbatal jika diubah, dirosakkan atau diusik.

5) Pihak Pengurusan berhak untuk:
a. Meminta maklumat tambahan atau bukti identiti daripada anda untuk tujuan menebus Tiket; dan
b. Tolak penebusan e-mel pengesahan anda jika anda melanggar Terma & Syarat ini atau jika, pada pendapat munasabah kami, transaksi tersebut adalah penipuan.

6) Tiada kelewatan atau kegagalan dari pihak kami dalam melaksanakan apa-apa hak, kuasa atau remedi di bawah Terma & Syarat ini akan beroperasi sebagai penepian hak, kuasa atau remedi tersebut.

7) Terma & Syarat ini akan ditadbir oleh dan ditafsirkan mengikut undang-undang Malaysia dan anda dengan ini bersetuju untuk tunduk kepada bidang kuasa eksklusif mahkamah Malaysia.

8) Pihak Pengurusan berhak untuk menyemak dan menyemak Terma & Syarat ini pada bila-bila masa.

9) Terma & Syarat dan Peraturan & Undang-undang ini (termasuk semua pindaan dan kemas kini berikutnya kepada salah satu atau kedua-duanya) akan diterbitkan di laman web rasmi Resorts World Genting di https://www.rwgenting.com/gettinghere/awanaskyway/

Berapa jauhkah perjalanan Awana SkyWay?
Ia berjarak 2.8 kilometer dari Stesen Awana ke Stesen SkyAvenue.

Sejauh manakah Awana SkyWay membawa penumpang?
Pendakian dari Stesen Awana (1,105 meter di atas paras laut) ke Stesen SkyAvenue (1,725 ​​meter di atas paras laut) ialah 620 meter.

Berapa lamakah perjalanan dari satu hujung ke hujung yang lain?
Perjalanan dari Stesen Awana ke Stesen SkyAvenue mengambil masa lebih kurang 10 minit.

Berapakah bilangan stesen dan bolehkah saya berhenti di tengah jalan?
Terdapat tiga stesen – Awana, Chin Swee dan SkyAvenue. Anda boleh turun di stesen Chin Swee tanpa kos tambahan dan menggunakan tiket yang sama untuk meneruskan perjalanan anda sama ada ke puncak atau ke stesen Awana.

Di mana saya boleh menaiki kereta kabel?
Penumpang boleh menaiki di Stesen Awana, Stesen Chin Swee dan Stesen SkyAvenue.

Berapa harga tiket?
Untuk gondola standard, tiket adalah RM10 seorang atau 9GP untuk ahli Genting Rewards Card. Pas masuk ekspres boleh dibeli dengan harga RM16. Untuk gondola lantai kaca, tiket adalah RM30 seorang atau 30GP untuk ahli Genting Rewards Card.

Di mana saya boleh membeli tiket?
Kaunter tiket Awana SkyWay terletak di Stesen Awana (Tahap 4, bangunan Awana SkyWay) dan Stesen SkyAvenue (Tahap 4, SkyAvenue).

Bagaimanakah boleh saya ke Awana SkyWay dari SkyAvenue?
Anda boleh mengikuti papan tanda arah untuk membimbing anda ke stesen SkyAvenue yang terletak di Aras 4, SkyAvenue.

Bagaimanakah boleh saya ke Awana SkyWay dari Terminal Bas Awana?
Sebaik sahaja anda sampai ke Terminal Bas Awana, anda boleh meneruskan ke Aras 4 bangunan untuk menaiki kereta kabel. Terdapat papan tanda arah untuk membimbing anda sepanjang jalan.

Bagaimanakah pelawat boleh ke Awana SkyWay dari Awana Hotel?
Perkhidmatan bas ulang-alik percuma disediakan dari Awana Hotel ke Awana SkyWay.

Berapa ramai penumpang yang boleh dimuatkan ke dalam gondola?
Setiap gondola standard boleh memuatkan 10 penumpang manakala gondola lantai kaca boleh memuatkan enam penumpang.

Berapakah bilangan penumpang yang boleh diangkut oleh Awana SkyWay setiap jam?
Awana SkyWay boleh membawa 3,000 penumpang sejam setiap perjalanan.

Berapa laju kereta kabel itu bergerak?
Gondola bergerak pada kelajuan tertinggi 6 meter sesaat.

Berapakah bilangan gondola yang terdapat di Awana SkyWay?
Terdapat 100 gondola di atas talian, termasuk 10 yang dipasang dengan lantai kaca.

Berapakah bilangan menara yang ada pada Awana SkyWay?
Terdapat 22 menara secara keseluruhan, dengan menara tertinggi berdiri pada ketinggian 53 meter.

Bolehkah saya membawa bagasi saya ke atas gondola?
Penumpang boleh membawa bersama satu beg saiz kabin pesawat bagi setiap penumpang di atas gondola. Bagasi bersaiz besar boleh disimpan di Perkhidmatan Penyimpanan Bagasi yang terletak di Aras 2, Awana SkyCentral